Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Oskar Söderlund aktuell med ny tv-thriller "Gråzon"

Oskar Söderlund Foto: Agnete Schlichtkrull
I februari premiärvisades första avsnittet av den nya svensk-danska thrillerserien "Gråzon" som nu sänds på TV4 CMore och TV2 i Danmark.

Manusförfattare är Oskar Söderlund som tidigare bl a skrivit ”Ettor och nollor” som regisserades av Johan Renck. 

Vi har ställt några frågor till Oskar för att få veta mer om arbetet bakom den högaktuella thrillerserien. 

Vad handlar serien Gråzon om, varför är den så aktuell?
Gråzon handlar om att kliva rätt in i en aktuell tematik och konflikt, nämligen terror. Många människor känner ett hat och en vrede mot västvärlden och den här serien vill undersöka varför. Den vill också undersöka vår roll i skapandet av konflikter i världen. Sverige och Danmark är två väldigt välmående länder vars invånare kanske har en rätt naiv syn på vad vi gör. Sverige exporterar massa vapen och Danmark deltar aktivt i internationella krig och konflikter. Det kommer leda till någonting förr eller senare.

Hur har manusprocessen sett ut?
Lång, stundtals tuff men också helt fantastiskt. Det har varit ett maratonlopp som vi i kärngruppen (dvs medförfattaren Morten Dragsted och producent Rasmus Thorsen) gjort tillsammans. Så vi delar glädjen över att ha gått i mål nu.

Det tuffaste är i ett sådant här projekt att berätta en väldigt komplex och komplicerad historia på ett begripligt och tydligt sätt. Vi ville inte väja för de svåra frågorna samtidigt som vi ville göra en väldigt spännande serie. Och det tycker jag vi har lyckats med.

Hur har ni arbetat med feedback?
Hela tiden. Både internt och externt. Under den mest intensiva delen av manusprocessen så hade vi feedbackvändor minst två gånger i veckan, i den innersta kärnan. Sen hade vi ju såklart också kontinuerlig feedback från tv-kanalerna.

Vad har du på gång härnäst?
Jag håller just på att skriva en ny serie tillsammans med Karin Arrhenius. Den ska börja spelas in i sommar, i juli. Och så har jag ett par andra projekt i olika stadier. Bland annat så har vi precis börjat skissa på säsong två av Gråzon.

Gråzon hade premiär på C More den 22 februari 2018.
Mer om Oskar Söderlund

 

Trailer för Gråzon

 

Korta fakta:

Producent: Rasmus Thorsen
Regi: Jesper W Nielsen tillsammans med Fredrik Edfeldt och Jörgen Bergmark. 
Manus: Oskar Söderlund och Morten Dragsted 
I rollerna: Tova Magnusson, Birgitte Hjort Sørensen, Ardalan Esmaili, Christopher Wollter, Joachim Fjelstrup, Johan Rabaeus m.fl.
Genre: Kriminalthriller

Läs mer om Gråzon på C Mores webbplats