Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Nicolas pendlar mellan komedi och allvar

Nicolas Kolovos på plats på inspelningen av kortfilmen Index i Grekland
Nicolas Kolovos, en av Manusfabrikens residenter, har precis avslutat efterbearbetningen av sin kortfilm ”Index”, som spelades in i Grekland i höstas. Filmen är ett flyktingdrama i miniatyr och består av en enda tagning.

Kortfilmen Index är ett ett flyktingdrama i miniatyr. Filmen handlar om Othman som är på flykt med sin familj. Vi följer familjen när gummibåten som ska smuggla dem till Europa är redo för avfärd men Othmans son, Alan, vägrar lämna lastbilen. Filmen är inspelad i en enda tagning, helt utan klipp. Bakom manus och regi står Nicolas Kolovos.

Varför ville du berätta just denna historia?
-  Jag vill med den här filmen komma nära en flyktingfamilj och visa att det är barn och föräldrar av kött och blod som sätter sig i bräckliga båtar och riskerar livet. Jag skildrar en vanlig familj som precis som alla familjer, vare sig de är i flykt eller inte, delar likadana rädslor och känner exakt samma oro i svåra stunder som oss andra. Det är ett egentligen inte ett flyktingdrama i bemärkelsen att själva flykten står i centrum. Utan det är mer en historia om en familj som hamnar i ett svårt dilemma där de ställs inför ett fruktansvärt val.

Vad fick dig att välja att göra en film helt utan klipp?
- Varje historia kräver sitt unika bildspråk. Jag vill med denna kontinuerliga tagningen skapa närvaro och nerv i berättelsen. Att publiken följer händelserna utan avbrott och att de är totalt närvarande under hela det dramatiska händelseförloppet. Kameran är inte fast utan rör sig diskret och registrerar den spännande situationen som pågår. En del som jag visat filmen för har inte reagerat på att filmen saknar klipp. Det är först när jag frågat dem vad de tyckte om att filmen saknar klipp som de överraskat erkänt att de inte la märke till att filmen är i en tagning. Vilket gör mig glad, eftersom det var min intention att man ska glömma kamerarörelsen och ryckas med av berättelsen. Samtidigt är kortfilmen en plattform att finna sin röst och berättarstil. Det är är här alla vågade experiment och tester kan göras utan att någon producent drabbas av en stroke. Så har det varit för mig och nu känner jag mig mogen och redo att ta mig an längre historier. 

Var kommer filmen visas?
- Just nu är är vi studion och gör ljudläggningen som är omfattande. Men så fort filmen är klar är min förhoppning att den ska ha premiär på en stor filmfestival och även visas på SVT framöver.

I ditt skrivande pendlar du mellan ganska mörka historier och dråplig komedi, är det här två olika spår eller två sidor av samma mynt?
- För mig är komedin viktig och finns närvarande i stort sett allt jag gör. Det spelar ingen roll om det är en film, en pjäs eller en novell. Humor är för mig en andningsventil för publiken som måste finnas för att man ska kunna ta till sig historier som vilar på en allvarlig grund. Och det gör oftast mina historier. Komedin är dörren till tragiken, brukar jag säga. Med humor kan du locka publiken till dig och när du har dem i ditt grepp så är de mottagliga att ta del av de mest allvarliga ämnen.

Du har även utvecklat en komediserie under din tid som residensförfattare på Manusfabriken? Kan du berätta lite om den? 
- Det ska bli en jäkligt rolig komediserie om en fullständigt galen grekisk familj full av hemligheter och lögner, som min egen, haha! Den handlar om Christos som har drivit en grekisk taverna i Sverige i över trettio år men de senaste åren har affärerna gått knaggligt. Matgästerna sinar och föredrar andra matkulturer framför det grekiska köket. Efter ett möte med revisorn får Christos svart på vitt att restaurangens  ekonomi är körd i botten. Christos inser att slutet är nära för hans kära livsverk. Liv, som är Christos utomäktenskaplig dotter och som hans fru och tre barn inte känner till, bestämmer sig för att hjälpa sin pappa. Hon ser även möjligheten att lära känna sin grekiska familj där samtliga jobbar på tavernan. Men det är lättare sagt än gjort. Jag tror på idén. Jag skrattar mycket när jag skriver. Det är ett gott tecken!

img_0810.png
Index handlar om Othman som är på flykt med sin familj, en kortfilm inspelad i en enda tagning.