Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Manusfabrikens Petra Revenue uttagen till satsning på kvinnliga manusförfattare

Petra Revenue Manusfabriken
Satsningen på kvinnliga manusförfattare lanserades på filmfestivalen i Cannes 2019 av Svenska Filminstitutet, med syfte är att öka andelen storbudgetfilmer med manus av kvinnor. Bland de tretton utvalda manusförfattarna finns Manusfabrikens Petra Revenue.

Syftet med stödet är att stärka den publika svenska filmen samt öka jämställdheten och mångfalden av berättelser, genom att ge kvinnliga manusförfattare möjlighet att utveckla filmprojekt med hög kvalitet och stor publikpotential. Sammanlagt har tretton kvinnliga manusförfattare valts ut, och man inleder nu förarbetet till tio långa spelfilmer med en tänkt budget över 30 miljoner kronor.

En av de utvalda är Petra Revenue, en av Manusfabrikens författare. 

Hur känns det att vara en av de utvalda?
- Det känns jättekul. De övriga projekten är också väldigt starka så det känns som ett givande sammanhang att delta i. Jag ser fram emot att utveckla en film som många kan relatera till.

Varför sökte du?
- Jag sökte eftersom jag hade en idé som jag ville utveckla till en film som når en bred publik. Att man söker utan producent var också en bidragande orsak eftersom jag ibland blir jag för lyhörd för tidigt i processen. Jag kände ett starkt behov av att utveckla det här projektet på ett annat sätt än tidigare. Att få möta intressanta människor längs vägen och att det finns en sammanhållen kontext bidrog också.

Vad handlar filmen om?
- Fru Sax Sällsamma Sorgeprocess är en (o)romatisk komedi om en änka som försöker sörja normalt men som drabbas av en passion som hon gör allt för att undvika genom filmen. Den tar bland annat upp att 70 blivit det nya 50 och att alla inte kan eller vill leva upp till det.

 

Petra Revenue är dramatiker, manusförfattare och regissör som också publicerat romaner och novellsamlingar. Hon skapade tv-serien Blå ögon (2014-2015) och bland hennes filmer kan nämnas Isdraken (2012, efter Mikael Engströms bok), Karaokekungen (2009, även regi) och senast den 3D-animerade barnfilmen Märta proppmätt (2017) som hon också regisserade, tillsammans med Samir Arabzadeh.​ Petra är också huvudlärare på Alma Löv manusutbildning, och flitigt anlitad som dramaturg av produktionsbolag och filmare. Mer om Petra på IMDB.com
 

Läs mer på Svenska Filminstitutet

forfattare_0.jpg

Några av de utvalda manusförfattarna. Bild: Hampus Svensson/Filminstitutet/TT