Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Manusfabrikens Mikael Bundsen gör brittisk TV-debut

Suzanne Packer och Mikael Bundsen under inspelningen till Involuntary Activist". Foto: Jon Pountney.
Nu i mars har novellfilmen ”Involuntary Activist” premiär på BBC. Manusfabrikens residensförfattare Mikael Bundsen har skrivit och regisserat historien. Filmen spelades in i Wales förra sommaren med de brittiska tv-stjärnorna John Partridge och Suzanne Packer i de ledande rollerna.

Handlingen i "Involuntary Activist" kretsar kring ett känsligt dilemma, en syster som vill tvinga sin homosexuella lillebror Aled tillbaka in i garderoben i samband med hennes bröllop i Turkiet. 

Filmen speglar en personlig kamp där Aled dras mellan valet att stödja sin syster eller att stå upp för sina värderingar, och reflekterar över hur lätt det är att stå för någonting i teorin, men att det är en annan och en mer komplex sak i praktiken.

Bakom manus och regi står Mikael Bundsen, som är en av de författare som har residensplats hos Manusfabriken, och i rollerna ser vi bland annat Rick Yale, Eiry Hughes, John Partridge, Suzanne Packer.

Vad fick dig att vilja utforska just denna problematik?
- I samband med att jag visade min förra kortfilm, Mamma vet bäst, som berör en liknande tematik, fick jag höra mycket historier om just hbtq-personer som blivit ombedda att kliva tillbaka in i garderoben med anledning av deras familjemedlemmars bröllop. För mig fanns det ett oerhört intressant dilemma i det – ska man gå med på att få sin existens villkorad eller skall man undvika att gå på sitt älskade syskons bröllop? Antingen sviker man sitt syskon/sin familj eller så sviker man sig själv och andra som är som en själv.

Det är i sommar 50 år sen Stonewall-upproren, jag tillhör själv en privilegierad generation av homosexuella män som i princip har fått många av sina rättigheter serverade till dem. Just därför är det viktigt för mig att påminna mig själv och andra i min generation att vi kan leva det här livet tack vare alla de som har fört en kamp före oss. I flera delar av världen så pågår den kampen än och för många hbtq-personer har den bara börjat. Att välja att vara tyst är att riskera att någon annan får betala för ens tystnad.

- Titeln Involuntary Activist anspelar också på det ambivalenta förhållningssätt som jag och många jag känner har till det här; att en både känner det här ansvaret som människa för att förbättra situationen för andra som är som en själv – men att en också längtar efter att få leva sitt liv utan att behöva bli den här aktivisten som ska undervisa andra om att man har rätt att få leva det.

Filmen är inspelad i Wales med ett brittiskt filmteam. Hur kommer det sig och vad är skillnaderna mellan att jobba i Sverige och Storbritannien?
- Med kortfilmen Mamma vet bäst så vann jag ett pris som heter Iris Prize som är världens största hbtq+ kortfilmspris, priset är ett stipendium på 30 000 pund som möjliggör en inspelning i Wales av en ny film. Eftersom jag enbart har just den här specifika erfarenheten tycker jag det är svårt att säga något generellt om skillnaderna mellan Sverige och Storbritannien.

- Det som var speciellt för mig med den här produktionen var att många i teamet kom från tv-världen, jag förväntades därför jobba i ett mycket snabbare tempo än vad jag är van vid som regissör och det var en utmaning för mig.

Involuntary Activist kommer att ha premiär på BBC. Hur kommer sig det sig och när kommer vi få se den i Sverige?
- De köpte den! Vilket är fantastiskt roligt. En seger för filmen men också en seger för att det innebär en möjlighet att nå ut till så många med den här tematiken. SVT är med som samproducenter för filmen, så den kommer att sändas på SVT senare i år men den har inte tablålagts än.

Du håller på att utveckla långfilmen ”På andra sidan träden” under din tid som residentförfattare på Manusfabriken. Kan du berätta lite om den?´
- Man skulle kunna säga att det i grunden är en kärlekshistoria mellan en mamma och hennes tonårsdotter, paketerad och byggd som en rafflande thriller – ja, det är i alla fall målet haha! Jag skriver den med en av mina absoluta favoritskådespelerskor i åtanke och det är väldigt lyxigt att få sitta och jobba med den bland alla de etablerade och vassa författare som finns på Manusfabriken.

 

filmfoto_activist.png
Scen ur filmen Involuntary Activist. Foto: Kristoffer Jönsson